Btw - margeregeling - wijziging per 1 januari 2025

11-09-2024 -

 

Wijzigingen margeregeling

In 2025 wordt de margeregeling gewijzigd, waardoor ondernemers de regeling niet meer kunnen toepassen als de goederen met het verlaagde btw-tarief zijn aangekocht. Dat betekent dat bij de verkoop van deze goederen de volledige vergoeding onder het (doorgaans) 21% tarief valt.

De margeregeling

De margereling is een specifiek onderdeel van de btw-wetgeving waarmee wordt voorkomen dat tweedehands goederen, kunstvoorwerpen, verzamelobjecten en antiquiteiten wederom volledig in de btw-heffing worden betrokken. De ondernemer die deze goederen verkoopt, koopt deze goederen in zonder dat hij de btw op aankoop in aftrek kan brengen. Bijvoorbeeld de tweedehands auto of de antieke kast die wordt ingekocht van een particulier. De particulier heeft al een keer btw betaalt bij de eerdere aankoop. Bij levering aan de ondernemer wordt door de particulier geen btw berekend. Bij de latere verkoop van de auto of de antieke kast wordt dan zonder nadere regelgeving, wederom over het totale verkoopprijs btw berekend, inclusief de btw die al in die goederen zit opgesloten. Toepassing van de margeregeling voorkomt dit. De ondernemer die deze goederen heeft aangekocht voor bijvoorbeeld € 2.000 en verkoopt voor € 2.750, hoeft alleen btw te voldoen over de marge, zijnde € 750.

Aanvullende margeregeling (KAV-goederen)

Op verzoek van de ondernemer kan de margeregeling ook worden toegepast als de goederen met btw zijn aangekocht en wel tegen het verlaagde btw-tarief. De btw op de aankoop mag weliswaar niet in aftrek worden gebracht, maar op de verkoop mag toch op verzoek de margeregeling worden toegepast. Dat geldt voor de volgende goederen:

  • Kunst
  • Antiek
  • Verzamelobjecten

De reikwijdte van de term verzamelobjecten is overigens vrij breed en dekt onder andere objecten van historisch, archeologisch of etnografisch belang. Hierdoor vallen bijvoorbeeld oldtimers ook onder deze term.

Wijziging van de aanvullende margeregeling (KAV-goederen)

De Europese lidstaten zijn van mening dat deze aanvullende margeregeling tot concurrentievervalsing kan leiden. Ondernemers kunnen namelijk deze goederen importeren en verkopen vanuit lidstaten met (relatief) lage btw-tarieven. De redenering is dan dat andere lidstaten met hogere btw-tarieven deze activiteiten mislopen omdat deze goederen aldaar niet meer worden verkocht en/of ingevoerd.

Met de wijziging per 1 januari 2025 kan de aanvullende margeregeling niet meer worden toegepast als de goederen tegen het verlaagde btw-tarief zijn aangekocht. Deze wijziging geldt overigens voor alle lidstaten. Dit betekent dat als antiek, kunst of verzamelobjecten worden aangekocht tegen het verlaagde tarief, de volledige verkoopprijs btw-belast is en niet langer alleen de marge. Onder de gewijzigde regelgeving kan de ondernemer de btw (verlaagd tarief) op de aankoop weliswaar in aftrek brengen, maar de wijziging heeft desalniettemin een enorme impact op de verkoopprijs. Als de goederen aangekocht worden tegen het standaard btw-tarief, blijft de aanvullende margeregeling van toepassing.

Overige effecten van wijziging

Indien de aanvullende margeregeling niet van toepassing is op uw verkopen, betekent dit ook dat buitenlandse btw verschuldigd kan zijn over deze verkoop, als de koper gevestigd is of woont in een andere EU lidstaat. Dat zou kunnen leiden tot een btw-registratie van uw bedrijf in die lidstaat. Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen.

Overgangsregeling

Als u goederen in voorraad heeft die tegen het verlaagde btw-tarief zijn aangekocht en deze goederen kunt u niet verkopen voor 1 januari 2025, wordt u de mogelijkheid geboden om de betaalde btw op deze aankopen alsnog in aftrek te brengen. Dit kan alleen plaatsvinden tijdens het 1e kwartaal van 2025!

Indien u verder in detail bijgepraat wil worden over de gevolgen van deze wijziging, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com