Evaluatie btw-vrijstellingen | samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting - 2024

In de Wet op de omzetbelasting zijn vele wettelijke vrijstellingen opgenomen. Voldoet een prestatie (goederen of diensten) aan de eisen van een van deze vrijstellingen, dan is er geen omzetbelasting verschuldigd over die specifieke prestatie. Het grote nadeel van een vrijstelling is dat u (doorgaans) geen recht meer heeft op aftrek van btw op kosten die verband houden met deze prestatie. Bij de presentatie van de miljoenennota 2024 is aangegeven dat een aantal van deze vrijstellingen geëvalueerd gaat worden.

Volgens de bijlage bij de Miljoenennota betreft het de volgende vrijstellingen: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/begrotingen/2023/09/19/bijlagen-miljoenennota-2024/bijlagen-miljoenennota-2024.pdf

  • Vrijstelling voor (o.a.) componisten, schrijvers en journalisten

Daarnaast, enigszins verstopt, is aangegeven dat ook de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting op de agenda staat om te worden geëvalueerd. Dit betreft de vrijstelling voor de situatie waarin de levering van een onroerende zaak zowel belast is voor de omzetbelasting (bij de leverancier) als voor de overdrachtsbelasting (bij de verkrijger). Ter voorkoming van dubbele heffing kan een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting van toepassing zijn (de samenloopvrijstelling). Alhoewel het hier een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting betreft (zie nieuwsbericht evaluatie vrijstellingen overdrachtsbelasting), wordt deze evaluatie dus uitgevoerd in het kader van de evaluatie voor de btw-vrijstellingen.

De samenloopvrijstelling is zeer belangrijk voor de praktijk, gegeven de mogelijke dubbele heffing van overdrachtsbelasting en omzetbelasting en de grote financiële belangen bij transacties met onroerende zaken. Het is dan ook belangrijk dat u in een vroegtijdig stadium op de hoogte bent van deze evaluatie en de eventuele wijzigingen in de vrijstellingen die na de evaluatie kunnen volgen. Wij zullen dan ook de ontwikkelingen in dit dossier nauwkeurig volgen.

Als u meer wilt weten over deze evaluatie, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com