Prinsjesdag 2024

17-09-2024 -

Prinsjesdag 2024 | Belastingplan 2025


In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Vervallen van het verlaagd btw-tarief
  • Investeringsdiensten | correctie btw-aftrek (herziening op diensten aan onroerende zaken
  • Aanpassing Margeregeling
  • Overige aanpassingen (Kleineondernemersregeling | btw-teruggaaf voor non-EU reizigers | Uitbreiding goederen voor niet-plaatsgebonden btw-entrepot)

Vervallen verlaagd btw-tarief (9%)

In het belastingplan 2025 is aangegeven dat het verlaagde btw-tarief komt te vervallen voor meerdere diensten en goederen. Alhoewel de wetswijziging moet worden ingevoerd per 1 januari 2025, krijgt de wijziging pas effect per 1 januari 2026.

Het verlaagde tarief komt per 1 januari 2026 te vervallen voor de volgende goederen en diensten (en dus onderworpen aan het 21% btw-tarief):

 

Post

Uitleg

 

Tabel I, a 29

Kunst: invoer van kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten, levering van kunstvoorwerpen door de maker, diens

rechtverkrijgende of aftrekgerechtigde ondernemers.

 

Tabel I, a 30

Boeken: hieronder vallen onder meer: (digitale) fotoboeken, stripboeken, kleurboeken, schoolboeken (werkboeken, werkschriften van tenminste 32 pagina’s), educatieve informatie op fysieke dragers bestemd voor onderwijs; dagbladen, weekbladen, tijdschriften en andere ten minste driemaal per jaar

periodiek verschijnende uitgaven.

 

Tabel I, b 2

Uitlenen van boeken.

Tabel I, b 3

Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en baden: het gelegenheid

bieden aan sporters om actief te sporten in of vanuit een sportaccommodatie.

 

Tabel I, b 11

Verstrekken van logies binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijf houden zoals: hotels, vakantieparken, accommodatieverhuur via platforms, pensions, verhuur van gemeubileerde vakantiewoningen en gemeubileerde stacaravans; ook kortdurende logiesverstrekking aan studenten,

werknemers, asielzoekers.

 

Tabel I, b 14-c

Het verlenen van toegang tot openbare musea of verzamelingen.

 

Tabel I, b 14-d

Toegang tot muziek en toneeluitvoeringen: onder meer muziekuitvoeringen (concerten), muziekfestivals, toneeluitvoeringen, dansvoorstellingen, musicals en

cabaretvoorstellingen.

 

Tabel I, 14-f

Toegang tot sportwedstrijden, -demonstraties en dergelijke.

 

Tabel I, b 17

Optreden uitvoerende kunstenaars.

 

Tabel I, b 21

Digitaal leveren of uitlenen van boeken.

 

         

Deze wijziging heeft uiteraard een enorme impact op de prijszetting van de desbetreffende goederen en diensten en/of de winstmarge van deze bedrijven, daar waar de tariefsverhoging niet volledig kan worden doorberekend aan de klant. Volledigheidshalve merken wij nog op dat het verlaagd tarief van toepassing blijft op (onder andere) campings, attractieparken, speeltuinen, circussen, dierentuinen en bioscopen.

Veel van de wijzigingen spreken voor zich en zullen niet al te veel discussie opleveren voor wat betreft de afbakening en definiëring van de diensten of goederen. Voor wat betreft de verhuur van gemeubileerde vakantiewoningen of stacaravans (21%) kan nog discussie worden verwacht, zeker als deze verblijven zich op een camping bevinden. De wetgever is van mening dat er niettemin een duidelijk onderscheid kan worden gemaakt tussen het traditionele verblijf met caravan of camper (9%) en de vakantiewoning en stacaravans (21%).

Verder moet men bedacht zijn op het feit dat deze wijziging ook ziet op alle andere vormen van logies en verblijf via bijvoorbeeld platforms (en soortgelijke aanbieders) en short-stay verblijven (eveneens 21%).  

Door de wijzing pas in 2026 in werking te laten treden, hebben ondernemers de mogelijkheid om de nodige voorbereidingen te treffen. Die voorbereidingen moeten getroffen worden in de eigen systemen en in de prijszetting van de eigen diensten en goederen. Daarnaast zien de huidige verlaagde tarieven op lopende abonnementen en op bijvoorbeeld vooruitbetalingen op diensten (e.g. theater, muziekfestivals, toegang tot sportwedstrijden) die pas in 2025 plaatsvinden. Als de wijzing per 1 januari 2025 in werking zou treden, kunnen ondernemers daar geen rekening meer mee houden.  

Tenslotte merken wij nog op dat de wetgever elke vorm van ‘planning of misbruik’ wil voorkomen met de inwerkingtreding per 1 januari 2026. Daarvoor is een speciale bepaling opgenomen op basis waarvan (simpel gezegd) vooruitbetalingen in 2025 (nog 9%) voor diensten die in 2026 daadwerkelijk worden afgenomen (21%), al in 2025 onder het standaard btw-tarief gaan vallen (21%).

 

Investeringsdiensten | correctie btw-aftrek (herziening) op diensten aan onroerende zaken

In een eerder nieuwsbericht hebben wij u al geïnformeerd over het plan om investeringsdiensten onder de herzieningsregels te brengen. De herzieningsregels bepalen dat de reeds in aftrek gebrachte btw later alsnog kan worden gecorrigeerd (herzien) op basis van het gebruik van (nu nog alleen) goederen. Voor een verdere uiteenzetting van de herzieningsregels verwijzen u naar het eerdere bericht.

Deze herzieningsregels gaan ook gelden voor diensten aan onroerende zaken (investeringsdiensten). Alhoewel de wetswijziging moet worden ingevoerd per 1 januari 2025, krijgt de wijziging pas effect per 1 januari 2026.

De wetswijziging ziet alleen op:

  • een investeringsdienst
  • hetgeen een dienst is aan een of meer onroerende zaken
  • die deze meerjarig dient (meerjarig van nut is voor de onroerende zaak)
  • inclusief materialen, installaties, machines en werktuigen die, na installatie of montage, als onroerend kwalificeren
  • met een ondergrens van € 30.000 per investeringsdienst

Alle andere diensten die niet onder deze definitie vallen, worden niet getroffen door de herzieningsregels.

Zeer belangrijke elementen bij de invoering van deze wijziging zijn:

  • de herzieningsregels gelden per ingekochte dienst (niet per leverancier/dienstverrichter)
  • de herzieningstermijn is 5 jaar
  • de start van de herzieningstermijn is gekoppeld aan het moment van ingebruikname van de dienst. En dus niet de aankoopdatum
  • de vergoeding voor de dienst moet minimaal € 30.000 bedragen (excl. btw)

De wetswijziging zelf is kort en simpel. De uitvoering in de praktijk zal echter minder eenvoudig zijn, zo verwachten wij. Dat begint al bij het uitsplitsen en boeken van ‘gewone’ diensten en ‘investeringsdiensten’. Bij werkzaamheden, verbouwingen of renovaties van onroerend goed zijn al snel meerdere leveranciers betrokken, die ook nog eens verschillende diensten kunnen verrichten. De ondergrens van € 30.000 lijkt een stevig bedrag te zijn, maar zal bij veel werkzaamheden aan onroerende zaken al snel overschreden worden.

Uit het wetsvoorstel maken wij op dat de volgende werkzaamheden onder de definitie  investeringsdiensten vallen:

  • sloopwerkzaamheden bij een verbouwing
  • schilderen van kozijnen en deuren (binnen en buiten)
  • grond- of asbestsanering
  • plaatsen van keukens en badkamers
  • isoleren en gevel- of dakrenovatie

In het wetsvoorstel wordt tevens opgemerkt dat schoonmaak en glazenbewassing niet onder de definitie van investeringsdiensten vallen.

 

  Margeregeling

De margeregeling wordt op twee manieren aangepast.

In een eerder nieuwsbericht hebben wij uiteengezet dat de margeregeling niet langer van toepassing is als de desbetreffende goederen tegen het verlaagde btw-tarief (9%) zijn aangekocht. Bij verkoop van deze goederen valt de volledige vergoeding onder het standaard tarief (21%), per 1 januari 2025. In het eerdere bericht hebben wij ook aangegeven dat er een korte overgangsregeling van toepassing is om de btw op de aangekochte goederen alsnog in aftrek te brengen.

Op basis van het belastingplan 2025 wordt de margeregeling ook nog op een ander punt aangepast. Dit betreft eigenlijk geen wijziging in de margeregeling zelf, aangezien het de toepassing van het verlaagde btw-tarief (9%) betreft. Deze aanpassing van het btw-tarief valt onder de meer algemene (voorgenomen) wijziging om meerdere verlaagde btw-tarieven te laten vervallen per 1 januari 2026.

In het belastingplan 2025 is bepaald dat per 1 januari 2026 niet langer het verlaagde btw-tarief  van toepassing is op:

  • de invoer van kunstvoorwerpen, voorwerpen van verzameling en antiquiteiten
  • de levering van kunstvoorwerpen door de maker, dienst rechtverkrijgende of aftrekgerechtigde ondernemers

Door de wijzing pas in 2026 in werking te laten treden, hebben ondernemers de mogelijkheid om de nodige voorbereidingen te treffen. Die voorbereidingen moeten getroffen worden in de eigen systemen en in de prijszetting van de eigen diensten en goederen.

Andere wetswijzigingen per 1 januari 2025

Hierna behandelen wij nog kort drie andere wetswijzigingen.

1. Kleineondernemersregeling
Met de wijziging van de kleineondernemersregeling per 1 januari 2025, wordt het mogelijk om deze regeling ook in andere lidstaten toe te passen. Bij toepassing van de kleineondernemersregeling hoeft de ondernemer (kort samengevat) geen btw in rekening te brengen, maar kan tevens de aan hem in rekening gebrachte btw niet in aftrek brengen. Het wel of niet toepassen van deze regeling is en blijft een optie voor ondernemers.

2. Btw-teruggaaf voor non-EU reizigers
Reizigers die buiten de EU wonen en in de EU goederen kopen en deze goederen vervolgens meenemen naar hun woonplaats buiten de EU, kunnen onder bepaalde voorwaarden de betaalde btw terugvragen. Het proces van teruggaaf is nog vrij traditioneel (documenten en stempels). Per 1 januari 2025 wordt dit proces gedigitaliseerd waarmee het fysiek laten afstempelen van facturen tot verleden zou moeten behoren

3. Uitbreiding goederen | niet-plaatsgebonden btw-entrepot
Bepaalde bij wet gedefinieerde goederen mogen tegen het 0% btw-tarief verhandeld worden, als deze goederen zijn opgenomen in een niet-plaatsgebonden btw-entrepot. Deze lijst met goederen wordt per 1 januari 2025 uitgebreid met goederen die vallen onder de GN-post 0406 90 (Onbewerkte kaas bestemd voor verwerking: foliekaas en natuurkaas)



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com