Prinsjesdag 2024 - Overdrachtsbelasting

18-09-2024 -

Prinsjesdag 2024 | Belastingplan 2025


In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Verlaging tarief voor beleggers in woningen
  • Geen economisch eigendom bij sleutelverklaring
  • Aanpassing splitsingsvrijstelling
  • Aanpassing kavelruilvrijstelling
  • Verkrijging van aandelen in bepaalde vennootschappen

Verlaging tarief voor beleggers in woningen

Via een nota van wijziging wordt nog het voorstel gedaan om te komen tot een verlaging van het tarief (nu 10,4%) naar 8%, per 1 januari 2026. Dit tarief gaat gelden voor het verkrijgen van woningen, met uitzondering van situaties waarin het bestaande verlaagde tarief van 2% of een vrijstelling geldt. Het voorstel ziet dan ook voornamelijk op beleggers in woningen. Zodra de nota van wijziging is gepubliceerd en de details bekend zijn, zullen wij daarover berichten.

Deze wijziging kan overigens bijzonder genoemd worden aangezien de tariefsverhoging van 8% naar 10,4% pas in 2023 was ingevoerd. Het kan verkeren. 

Het voorstel leidt niet tot het intrekken van 10,4% tarief,

De tijd dat er simpelweg één tarief (6%) van toepassing was, ligt ver achter ons. De tarievendifferentiatie lijkt  te zijn doorgeschoten. Wij verwijzen naar een eerder nieuwsbericht hierover.

 

Geen economisch eigendom bij sleutelverklaring

 

In het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025 is het voorstel gedaan om sleutelverklaringen bij woningen niet langer te kwalificeren als het verkrijging van het economisch eigendom. Deze wijzing moet op 1 januari 2025 in werking treden.

 

  Aanpassing splitsingsvrijstelling

Eerder dit jaar is duidelijk gemaakt dat de splitsingsvrijstelling zal worden aangepast om ongewenst gebruik van deze vrijstelling tegen te gaan. Op grond van deze wijziging worden eisen voor toepassing van deze vrijstelling aangescherpt. Het wetsvoorstel voor deze wijziging moet nog worden gepubliceerd. Uit eerdere publicaties maken wij op dat de wens is om het voorstel al per 1 januari 2025 in te voeren.

 

Aanpassing kavelruilvrijstelling

Op grond van het belastingplan 2025 zal de vrijstelling voor kavelruil worden aangepast. De aanpassing moet leiden tot het voorkomen van onbedoelde toeppassing van deze vrijstelling. 

Verkrijging van aandelen in bepaalde vennootschappen

In een eerder bericht hebben wij al melding gemaakt van de introductie van het 4% tarief voor bepaalde vastgoedaandelentransacties per 1 januari 2025.Dit soort transacties kunnen onder voorwaarden delen in de samenloopvrijstelling. Aangezien er bij deze transacties ook geen btw is verschuldigd zag men zich genoodzaakt om een 'correctie' toe te passen. Het corrigeren wordt uitgevoerd via de overdrachtsbelasting. Via dit bericht willen wij u eraan herinneren dat deze wijziging per 1 januari 2025 in werking treedt. 

 



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com