Evaluatie vrijstellingen overdrachtsbelasting - 2024

Dat er de nodige ontwikkelingen zijn geweest in de overdrachtsbelasting is een understatement. Bijvoorbeeld de invoering van een speciaal tarief voor woningen (2%) in 2011 en de beperkingen voor toepassing van dit tarief in 2021, verhogingen van het algemene tarief van 6% naar 8% in 2021 en een verdere verhoging naar 10,4% in 2023, invoering van de startersvrijstelling in 2011 en de beperkingen voor toepassing van deze vrijstelling in 2021 en de introductie van het nieuwe 4% tarief voor de vastgoedaandelentransacties per 2025 (link nieuwsbericht). Deze en andere ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat een verkenning is uitgevoerd van de overdrachtsbelasting om zo in kaart te brengen of nader onderzoek noodzakelijk is naar de fiscale regelingen in de overdrachtsbelasting (link).

In de brief van 2 oktober 2023 (link) kondigt de staatssecretaris van Financiën aan dat de eerder genoemde verkenning de opmaat is naar een evaluatie van bepaalde regelingen in de overdrachtsbelasting. Daarbij kan gedacht worden aan het evalueren van 20 vrijstellingen, het verlaagde tarief voor woningen en de tariefdifferentiatie.

In 2024 worden de volgende regelingen geëvalueerd:

  • Samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting-omzetbelasting (wordt betrokken in de evaluatie btw-vrijstellingen 2024. Zie daarvoor ons nieuwsbericht over de btw-vrijstellingen)
  • Vrijstellingen voor wooninvesteringsfondsen
  • Vrijstelling voor wijkontwikkelingsmaatschappijen
  • Startersvrijstelling
  • Vrijstelling terugkoop onder verkoopregulerend beding
  • Tariefdifferentiatie

De evaluaties zullen niet direct leiden tot wijzingen in de overdrachtsbelasting, maar de uitkomsten gaan ongetwijfeld richting geven aan het beleid. Afschaffingen en/of aanpassingen van de desbetreffende regelingen kunnen dan ook zeker niet uitgesloten worden. Daarbij zijn wij met name benieuwd naar de evaluatie van de samenloopvrijstelling, mede gegeven de aandacht die er dit jaar is geweest voor deze vrijstelling (nieuwsbericht vastgoedaandelentransacties).

Overigens worden in de jaren 2025-2027 nog eens 14 vrijstellingen geëvalueerd (link pagina 31).

Als u meer wilt weten over deze evaluatie, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.

 

 

 



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com