Het Hof van Justitie (HvJ) heeft in oktober 2024 in de zaak Voestalpine uitspraak gedaan over de vraag of een bedrijf recht op aftrek van btw heeft op de aankoop van een goed, ook al wordt het desbetreffende goed gratis ter beschikking gesteld aan een dienstverlener.
In deze zaak heeft een bedrijf (Voestalpine) een hijskraan aangeschaft. De btw op deze aankoop heeft Voestalpine teruggevraagd van de lokale belastingdienst. Vervolgens heeft Voestalpine de hijskraan gratis ter beschikking gesteld aan een dienstverlener, die deze hijskraan nodig heeft om haar activiteiten te kunnen verrichten voor Voestalpine. Deze werkzaamheden bestonden uit de verwerking en bewerking van gietstukken, die meer dan 10 ton wegen. Zonder de hijskraan zou de dienstverlener de werkzaamheden nooit kunnen uitvoeren voor Voestalpine. De lokale belastingdienst was van mening dat Voestalpine de btw niet had mogen terugvragen omdat de hijskraan gratis ter beschikking is gesteld aan een dienstverlener en daardoor de hijskraan niet voor haar eigen bedrijfsactiviteiten wordt gebruikt.
Het HvJ is van mening dat Voestalpine wel de btw had mogen terugvragen omdat de hijskraan een noodzakelijk onderdeel is van haar bedrijfsproces en zonder deze hijskraan haar goederen nooit geproduceerd hadden kunnen worden. Alhoewel dit niet verder is behandeld in de uitspraak, nemen wij aan dat de kosten van de aanschaf van de hijskraan wel verdisconteerd worden in de prijzen die Voestalpine berekent voor haar producten.
Het HvJ stelt ook vast dat het niet van belang is dat de dienstverlener een voordeel heeft van het feit dat zij de hijskraan gratis heeft kunnen gebruiken, hetgeen ongetwijfeld een invloed heeft op de prijs die de dienstverlener berekend aan Voestalpine. Dit voordeel, en de eventuele gevolgen daarvan, is een discussie die moet worden gevoerd bij de dienstverlener. Voor Voestalpine staat immers vast dat de hijskraan een noodzakelijk onderdeel is in haar bedrijfsproces. Daarmee staat het recht op aftrek van btw vast. Het is wel van belang dat het ter beschikking stellen van de hijskraan niet verder gaat dan wat noodzakelijk is voor het bedrijfsproces van Voestalpine.
In het verleden heeft het HvJ al duidelijk gemaakt dat (onder bepaalde omstandigheden) de btw ook in aftrek kan worden gebracht als een ondernemer niet het eigendom heeft van het goed, maar de kosten wel noodzakelijkerwijs moet maken om haar eigen economische activiteiten te kunnen verrichten. Dat zou bijvoorbeeld de situatie kunnen zijn waarin de dienstverlener kosten moeten maken om de hijskraan in bedrijf te houden. Daarbij moet dan worden aangetoond dat deze kosten noodzakelijk zijn om haar eigen activiteiten te kunnen (blijven) uitoefenen.
Deze uitspraak geeft een welkome verduidelijking op discussies die regelmatig in de praktijk met de belastingdienst moeten worden gevoerd als goederen en/of dienst niet volledig worden doorbelast. Indien gewenst, vertellen wij u daar graag meer over.
Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com
25-09-2024 - Het Hof van Justitie (HvJ) heeft in september 2024 in de zaak Drebers een belangrijke uitspraak gedaan op het gebied van vastgoed, btw-aftrek en herziening van die aftrek als het diensten betreft (zoals verbouwingsdiensten). In dit nieuwsbericht vertellen wij daar meer over.
Lees meer18-09-2024 - Prinsjesdag 2024 - In dit nieuwsbericht geven wij een samenvatting van de (voorgestelde) wetswijzigingen met betrekking tot de overdrachtsbelasting
Lees meer17-09-2024 - Prinsjesdag 2024 - In dit nieuwsbericht geven wij een samenvatting van de (voorgestelde) wetswijzigingen met betrekking tot de btw
Lees meer11-09-2024 - In 2025 wordt de margeregeling gewijzigd, waardoor ondernemers de regeling niet meer kunnen toepassen als de goederen met het verlaagde btw-tarief zijn aangekocht. Dat betekent dat bij de verkoop van deze goederen de volledige vergoeding onder het (doorgaans) 21% tarief valt.
Lees meer