Coalitieakkoord- mei 2024

16-05-2024 -

 

In het coalitieakkoord van mei 2024 zijn twee btw-onderwerpen opgenomen.

Beide btw-onderwerpen zien op het afschaffen van het verlaagde btw-tarief (9%) op bepaalde diensten en producten. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2026.

Hotel / logies

Voor overnachtingen in hotels en andere soortgelijke instellingen is nu het verlaagde btw-tarief (9%) van toepassing. In het coalitieakkoord wordt melding gemaakt van het voornemen om het verlaagde btw-tarief voor deze diensten af te schaffen. Dat betekent dat er op basis van deze plannen 21% btw is verschuldigd op een hotelovernachting, vanaf 1 januari 2026. Een reden voor deze tariefsverhoging wordt niet gegeven.

Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief is van toepassing op alle soorten van logies, dus bijvoorbeeld ook op logies via platforms zoals Airbnb en andere soorten van short stay verblijven.

Een uitzondering wordt gemaakt voor kampeerterreinen.

Door het afschaffen van het verlaagde tarief op deze diensten verwacht men € 1,2 miljard extra btw-inkomsten te genereren.

Culturele sector (theaters / musea)

Voor een bezoek aan het theater of een museum is nu het verlaagde btw-tarief (9%) van toepassing. In het coalitieakkoord wordt ook melding gemaakt van het voornemen om het verlaagde btw-tarief af te schaffen voor deze sector. Dat zou betekenen dat er 21% btw moet worden betaald voor toegang tot theaters en musea vanaf 1 januari 2026.

Men heeft eerder (voor een kortere tijd in de periode 2011 – 2012) diensten in de culturele sector onder het standaard btw-tarief gebracht. Dat heeft destijds veel beroering teweeg gebracht. Helaas staat het onderwerp dus weer op de agenda. Ook voor deze wijziging wordt geen achtergrond gegeven.

Op basis van de zeer beknopte toelichting, is het standaard btw-tarief (21%) van toepassing op diensten (e.g. toegang) en op de levering van ‘culturele goederen’.

Een uitzondering wordt gemaakt voor bioscopen en dagrecreatie.

Door het afschaffen van het verlaagde tarief op deze diensten verwacht men € 950 miljoen extra btw-inkomsten te genereren.



logo element

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u het onderwerp verder doorspreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@vatpartners.com